Pittige Curry met Bloemkool en Mango
Door Health for Wealth
Ingrediënten
30 gram geschaafde amandelen
1 flinke eetlepel kokosolie
400 gram bloemkoolroosjes (ongeveer 1 bloemkool)
1 theelepel garam masala (Indiase kruidenmix)
Een snufje (Keltisch) zeezout
1 ui
3 teentjes knoflook
15 gram gember
1 chilipeper (of minder als je het minder pittig wilt)
10 gram koriander (vers)
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel gemalen korianderzaad
1 theelepel gemalen venkelzaad
1 theelepel kurkuma (gemalen geelwortel)
70 gram biologische tomatenpuree
400 ml kokosmelk
100 ml water
1 rijpe mango
Voor de ingelegde rode kool
125 ml rodewijnazijn
125 ml water
1 eetlepel honing of agavesiroop
100 gram rode kool, fijn gesneden in reepjes
Nutri Notes
Wie houdt er niet van een goede curry? Vooral als je van pittig houdt, moet je deze bloemkoolcurry proberen! Natuurlijk is er altijd een gevaar bij het maken van een pittige curry. Er zijn immers een aantal dingen die je kunt doen als je mond in brand staat. Eén manier is iets zoets eten. Daarom voegen we mango toe, als tegenwicht voor het pittige element. Dit werkt heel goed en je proeft ook eens iets anders dan alleen peper.
Benodigdheden
Ruime ovenplaat + bakpapier
Mengkom
Diepe koekenpan/wokpan
Staafmixer
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt ½ eetlepel kokosolie.
Verdeel het amandelschaafsel over de ovenplaat en bak deze in 4 tot 8 minuten bruin in de oven.
Meng dan op de met bakpapier beklede ovenplaat de bloemkoolroosjes met de gesmolten kokosolie, garam masala en een snuf zout. Bak deze af voor 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn (ze mogen wat bite hebben).
Meng voor de ingelegde rode kool de azijn, water en honing met elkaar en leg de rode kool onder water in het mengsel. Zet dit weg.
Snijd de ui, knoflook, gember, peper en koriander fijn. Rooster dan de gemalen komijnzaad, korianderzaad en venkelzaad in de droge diepe koekenpan voor ongeveer 1 minuut. Roer regelmatig en voeg na 1 minuut ½ eetlepel kokosolie, de kurkuma en gesneden producten toe. Bak dit voor 3 tot 5 minuten aan totdat alles gegaard is.
Voeg nu de tomatenpuree toe en bak dit 30 seconden mee. Voeg de kokosmelk toe en roer alles helemaal door. Houd dan de pan schuin en haal de staafmixer er doorheen, totdat het helemaal fijngemalen is. Laat het zachtjes pruttelen.
Snijd de mango in kleine stukken.
Giet een laagje curry in een diep bord, leg de mango in het midden, daarbovenop wat bloemkoolroosjes en top af met een klein beetje ingelegde rode kool en amandelschaafsel eromheen.