Heerlijke Voedzame Pepernoten

Vind jij pepernoten ook zo heerlijk én zo verslavend? Een handje moet kunnen toch? Maar voor je het weet is de hele zak leeg…En geloof ons: dat ligt niet aan jou.

Fabrikanten stellen pepernoten zo samen dat je er automatisch meer van wilt eten. De dooreetfactor is dus bewust hoog. De geraffineerde tarwebloem bevat nauwelijks vezels en verzadigt bijna niet. De combinatie van veel suiker en vet activeert het beloningssysteem in je hersenen, waardoor je dopamine aanmaakt en zin krijgt om nóg een handje te pakken. De knapperige structuur stimuleert snackgedrag en emulgatoren zorgen voor het perfecte mondgevoel. Logisch vanuit commercieel oogpunt, maar voor je gezondheid helaas wat minder.

Pepernoten blijven natuurlijk heerlijk. En bij FLTRD willen we je dat plezier absoluut niet afpakken. Daarom delen we dit voedzame pepernoten recept.

Het bevat nog steeds suikers en vetten, maar dan gezonde vetten en in combinatie met voedzame ingrediënten, eiwitten en vezels. Daardoor verzadigt het veel beter. Het is niet de bedoeling dat je hiervan enorme hoeveelheden eet, maar als het goed is heb je na een of twee handjes simpelweg genoeg.

Deze UPF-vrije ingrediënten heb je nodig voor 120 stuks:

420 gr amandelmeel

½ tl Keltisch zeezout

4 el speculaaskruiden

1 el kaneel

4 el honing

2 el water

1 ei

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten

Instructies

  1. Bedek het rooster van de oven met bakpapier.

  2. Doe het notenmeel, zout, speculaas-kruiden en de kaneel in een mengkom. Prak eventuele klontjes met een vork fijn.

  3. Meng het ei, het water en de honing in een schaaltje door elkaar. Voeg de inhoud van het schaaltje in een kuiltje van de droge bestanddelen toe.

  4. Roer met een vork alles van binnenuit goed door elkaar tot je een stevig deeg hebt.

  5. Neem een stuk deeg en rol er een dunne worst van, maximaal 2 cm. Snij het rolletje in stukjes van maximaal 1 cm. Draai de stukjes nog even tussen 2 handen tot een bolletje.

  6. Leg dit op het rooster en bak de pepernoten op 180 graden in 15 minuten bruin.

  7. Zet een kookwekker op 10 minuten om het resultaat te bekijken. Blijf nu alert om te donkere pepernoten te voorkomen.

Variatie
Smelt pure chocola, het liefst boven de 72%, au bain marie. Haal de pepernoten met een vork door de chocola en laat ze drogen op bakpapier.

Eet smakelijk en geniet!

Wil je vaker zo lekker en voedzaam eten? De FLTRD-app bevat nog veel meer eiwitrijke en vezelrijke recepten zoals deze. Download 'm nu in de App Store en ontdek hoe gemakkelijk gezond eten kan zijn.

Download FLTRD App in de APPStore
Volgende
Volgende

Zitten vleesvervangers vol met troep?